h1

Fogyasztóvédelem vagy fasizmus?

augusztus 5, 2010

Ha van hozzá lelki erejük, akkor olvassák el a Székelyhon nevű internetes hírportálon ezt a cikket. Arról szól, hogy az úgynevezett Székely Gárda három tagja egy nyíltan antiszemita plakátot helyezett el idén áprilisban Csíkszereda egyik utcáján. A plakáton a következő szöveg volt olvasható: „Szégyelld magad, már megint a zsidónál vásároltál!” Ennek nyomán az ügyészség most eljárást kezdeményezett ellenük. Az elkövetők egyike a vélemény-nyilvánítás szabadságára valamint fogyasztóvédelmi megfontolásokra hivatkozva legitimnek minősítette „figyelemfelkeltő akciójukat”. Szerinte a hatóságok azért akarják őket felelősségre vonni, mert volt bátorságuk kiejteni az autonómia szót.

Nos, a szóban forgó plakátot – amelyet itt szándékosan nem fogok reprodukálni – én már láttam néhány évvel ezelőtt. Ott, ahol annak a helye van. Budapesten, a Dohány utcai Zsinagóga melletti Holokauszt múzeumban. Igen, ott volt az egyéb fasiszta, rasszista uszító plakátok mellett. A lágerből testükre tetovált számmal hazatérő csontig lefogyott zsidók fényképei mellett. A zsidótörvények és a deportáltak hátrahagyott levelei, fényképei mellett.

Ennek a plakátnak semmi köze a vélemény-nyilvánítás szabadságához, hiszen egy másik ember, sőt embercsoport szabadságát korlátozza. Ennek a plakátnak semmi köze a fogyasztóvédelemhez, ahogyan Szőcs Tibor cinikusan állítja. Ez nem a termékek minőségére vagy egészségügyi kockázatára, hanem a bolt tulajdonosának etnikai vagy vallási hovatartozására utal. Ám ennek a plakátnak szerves köze van a huszadik század legvéresebb ideológiájához.

Az eset kapcsán mindenképp fel kell tennünk néhány kérdést. Mire vártak a hatóságok április 6-ától (a plakát elhelyezésének napjától) augusztusig? Milyen egyéb bizonyítékra volt szükségük ahhoz, hogy kétségbevonhatatlannak tekintsék a bűncselekmény elkövetésének tényét?

Miért nem kapott az ügy korábban is nyilvánosságot. Nem tudom elhinni, hogy egy köztéri plakátot senki sem látott?

Valóban néhány elvetemült ember szélsőséges akciójáról van szó, vagy tudatos provokációról. Az a tény, hogy Szőcs Tibor azt nyilatkozta, hogy a hatóságok az autonómia ügye melletti elkötelezettségük miatt nyomoznak ellenük, ez utóbbira utal. A plakáton ugyanis szó sem volt autonómiáról csak antiszemitizmusról. Az autonómia lejáratásának egyik legjobb eszköze az, ha összemossák a szélsőséggel.

Az, hogy mindeddig ebben az ügyben nem foglalt állást egyetlen politikai erő sem, mintha illeszkedne abba az általánosabb közép-európai populista trendbe, amelyik igyekszik maximálisan kiaknázni a kommunistaellenes retorikában rejlő választási tőkét, de már-már gyanúsan toleráns a szélsőjobbal szemben.

Reklámok

2 hozzászólás

 1. Na igen, az a kérdés, hogy színt vallanak-e az érintettek, és ha igen, mikor? A gyakorlat az, hogy nincs reagálás.
  boróka


 2. Én úgy látom, hogy az erdélyi magyar nyilvánosság sokkal zsibbadtabban áll hozzá ehhez a gárda-mozgalomhoz, mint a magyarországi…
  Ott vagy megkedveled a gárdistákat vélt erényeik miatt, vagy sűrűn ejnyebejnyézel egy sort minden alkalommal, amikor felsejlik a nevük.

  Olyan ez, mint az egyszeri szülő rendkívül elkényeztetett gyereke, aki vendégségben mindig a mi tányérunkba köpi ki a félig megrágott kaját. Kell ez nekünk? Ugyanakkor honnan ez a sok sopánkodás és ejnyebejnyézés? Elnézem sajtós ismerőseim, akik a hümmögésen túl egyszerűen nem mernek írni szívük szerint erről az egészről… Szomorú.

  Megértem: szimpi a tesztoszterondús katonaruhás székály lágény képe egyeseknek, de vajon akkor is szimpi ez a kép, ha ez a délceg és idealizált székely legény paranoid tudathasadásos tüneteket produkál??

  Hol a határ?
  Ja, és majdnem elfelejtettem: Az RMDSz felső vezetése mikor száll alá az egekből, ahol az atyaisten jobbján ül, hogy elmondja minderről a véleményét?Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: