h1

Elfogytak a mondatok

augusztus 28, 2010

Ha pusztán statisztikailag vizsgáljuk, akkor a szeptemberben esedékes kormány-átalakítás természetesnek mondható. Ugyancsak ennyi idő után alakította át a kabinetet Călin Popescu Tăriceanu, s nem sokkal tovább tartott eredeti felállásban a Ciorbea kormány sem. Valamiképpen tehát rendjén való, hogy a miniszterelnök a nagyobb hatékonyság érdekében változtasson a kormány személyi összetételén, akkor, amikor kiderül, hogy melyik tárcavezető mire képes. Legalábbis akkor, ha természetes körülmények vannak egy országban.

A küszöbön álló kormány-átalakítás azonban sajátos. Megítélésem szerint nem az egyes miniszterek szerényebb teljesítménye, hanem az elnök által felismert média- és társadalmi igény generálja. Egy miniszter teljesítménye ugyanis tevékenységének a kormányprogrammal történő összevetése alapján értékelhető. A Boc-kormány esetében a kormányprogrammal való megfelelés kérdése fel sem merült. Ha ugyanis ennek alapján tennénk mérlegre a végrehajtás munkáját, akkor az egész kormánynak mennie kellene, hiszen már rég nincs szó belső nemzeti össztermékhez viszonyított ez évi deficit 5,9 százalékáról (6,8% a Nemzetközi Valutaalappal megkötött megállapodás értelmében, de egyes elemzők ezt sem ítélik tarthatónak); egyértelművé vált, hogy a gazdasági visszaesés ebben az évben is folytatódik; a kis- és közepes vállalatok támogatása helyett tömeges csődbejutásuk következett be; a „méltányos nyugdíjak“ biztosítása helyett pedig a kormány a kisnyugdíjak megadózását fontolgatja (miután 15 százalékos csökkentésük elbukott az Alkotmánybíróságon) és a sort folytathatnánk.

Egyre egyértelműbbé válik, hogy a jelenlegi kormány nem azért alakult meg, hogy betöltse alkotmányos küldetését, hanem mert el akarja leplezni a választásokat megelőző visszaéléseket és ki akarja egyenlíteni a gazdasági ügyfélkör által benyújtott számlákat. Nincs stratégiája, nincs elképzelése, bár lehetősége lenne rá. Ahogyan ezt nemrégiben Andreas Treichl, az Erste Bank elnöke is megállapította: „Románia Európa azon kevés országa közé tartozik, amelyik a többi államnál gyorsabban és határozottabban törhetne ki a válságból. Előnyös helyzete ellenére valamennyi országnál rosszabbul végzi a munkáját. (…) Véleményem szerint a kormány és általában a politikusok viselik ezért a legnagyobb felelősséget, mert kaotikusan, felelőtlenül vezetik az országot és ezért elvesztették a hitelüket.“

Treichl úr súlyos szavait igazolja a kormány kommunikációja is. Fáradtságos munkával végigolvastam a miniszterelnöknek és néhány miniszternek (az interneten fellelhető) utóbbi két hétben tett nyilatkozatait. 87 százalékuk magyarázkodó, a megszorításokat indokló, 8 százalékuk vitatkozó, cáfoló és alig 5 százalékuk elképzelésekre, tervekre vonatkozó kijelentés volt (fura mód, ez utóbbiakat szinte kivétel nélkül Borbély László környezetvédelmi miniszter tette). Beszédes példája ez annak, hogy a kormány nem kormányozni, fejleszteni, vezetni, hanem csak túlélni akar. A legtöbb miniszter űzött vadként, többnyire elcsépelt frázisokat hallat, hiszen a valódi tevékenységükról és küldetésükről érthetően nem beszélhetnek. Ha valamelyikük megpróbál kitörni a sablonos mondatokból, akkor óhatatlanul cinikus vagy goromba lesz (a miniszter, aki nem látja a sorokat, vagy aki felvilágosult diktatúráért kiált). Elfogytak – pontosabban nem is voltak – a kilátásokról, tervekről, akár személyes ambíciókról szóló hiteles mondatok. Maradtak a „kisreform“ „kisnyilatkozatai“, a defenzív kijelentések és a modortalanságok.

Ilyen körülmények között egy kormány-átalakításnak semmi értelme sincs. Akik ugyanis bíznak a Boc-kormányban (12 százalék), azok voltaképp nem Sebastian Vlădescuban, Mihai Şeitanban vagy Radu Berceanuban, hanem Traian Băsescuban bíznak, számukra a kabinet összetétele közömbös, amíg az elnök garanciát vállal értük. Akik pedig nem bíznak a kormányban, azokat immár egyre kevésbé lehet megtéveszteni ilyen gesztusokkal.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: