h1

Miénk itta

január 25, 2011

Markó Bélával személyesen „csak” 1987-ben találkoztam. Nem ismertem a hetvenes évek második felében, amikor Kolozsváron diákoskodtam és a Haşdeu diáknegyed postahivatala mögött minden húsvéti ünnepen összegyűltünk mi, magyar diákok és végigénekeltük az Illés, Omega és LGT teljes repertoárját (olykor még táncoltunk is), majd áttértünk a népdalokra. Néhány évvel korábban azonban biztosan ott járhatott ő is. S bár – így utólag – a habitusához méltatlannak tűnik, hogy hozzám hasonlóan torka szakadtáig énekelte volna: „miééénk itta tér…”, az LGT sikerdalának cenzúrázatlan mondanivalója nagyon mélyen megragadhatott benne.

Fellelhető a dal refrénje Markó Béla 1991 és 2009 közötti politikai beszédeinek, közéleti írásainak most megjelent gyűjteményében1. A civilben politikus, de a politikusok között civil Markó Bélának rendkívül könnyű dolga volt. Nem kellett mást tennie, mint egyetlen programba átfogalmazni azt az érzést, ami mindannyiunkban megvolt, sőt, sokkal korábban, hogy hangot kapott volna a magyar rockbandák cenzúrán átbújtatott dalszövegeiben, hiszen már szüleink és nagyszüleink is hordozták és továbbadták. E közösségi alapélmény az identitásról, az anyanyelv, a nemzeti önazonosság megőrzéséről és fejlesztéséről szól. Ehhez kellett a politikusnak törvényi kereteket alkotnia, s ezeket elfogadtatnia a többséggel, összhangba hozni a nemzetközi szabványokkal és az európai integráció követelményeivel, úgy, hogy közben megőrizze Európa legnagyobb kisebbségi szervezetének egységét, megtalálja a konszenzust és a kompromisszumot a szövetségen belüli különböző stratégiai és taktikai elképzelések között. Ugye, milyen egyszerű?

A kötet anyaga ebbe a műhelymunkába enged bepillantást. Megtapasztaljuk, amint az „amatőr lelkesültségünkből létrejött szervezetünk” – ahogyan Markó az RMDSZ-t nevezi, eljut oda, hogy a „ köztudatban egyébként ott lappangó törekvéseket jogi és politikai formában is megfogalmazza”. Nyomon követhetjük, ahogyan a menet közben szakmaiasodó kisebbségi érdekképviselet túllép a sérelmi politizáláson és a megörökölt nemzeti ideált nem feladva egy az európai értékrendbe illeszkedő modern politikai tervet dolgoz ki. Nehezen, ellentmondásosan, olykor komoly belső viták árán. Ezekben a vitákban az is felvillan, hogy a „miénk itta tér” politikusa nem vált hideg érdekemberré. A Csoóri Sándornak írt levelében (Pezsgő és töpörtyűs pogácsa) nagyon is szenvedélyesen, önérzetesen válaszol a költőtárs kritikájára, ismerteti vele, azt, amit csak mi, határon és erdőn túliak érezhetünk igazán, hogy a szülőföld, a tér visszaszerzése nem egyszeri kinyilatkozások vagy jópofa nagyotmondások kérdése, hanem szívós aprólékos, munka, amelynek eredményei fokozatosan érnek be és, ahol a részsikereknek is örülni lehet és kell is. Talán paradoxon, de a civil politikus attól is az, hogy akkor hozza – írásban is, olvasmányosságban is – a legjobb formáját, amikor elszakad a politikai projektek szakszerű, racionális ismertetésétől és azokról a szenvedélyekről, dilemmákról, csak a lélek számára hozzáférhető motivációkról beszél, amelyek elvezettek egy-egy stratégia vagy taktika felvállalásához.

A civil politikus Markó legnagyobb érdeme – amelyet a kötet dokumentál – hogy el tudta kerülni egyrészt az önfeladás, másrészt pedig a szélsőségesség csapdáját. Nem tűzött ki elérhetetlen célokat, de amit kimondott, azt túlnyomó részt meg is valósította, igénybe véve olykor a román belpolitikában kialakuló konjunkturális lehetőségeket is.

S, hogy miért nevezem civil politikusnak Markó Bélát? Azért, mert ő sohasem valamilyen ideológia vagy doktrína mentén képviselte a romániai magyarságot. Számára a legfontosabb eszmény a szülőföld, a tér visszaszerzése volt, s ehhez felhasznált olykor jobboldali, máskor pedig baloldali retorikát vagy szövetségest, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

1Markó Béla: Kié itt a tér Válogatott közéleti cikkek, előadások Pallas – Akadémia Könyvkiadó, Csíkszereda 2010.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: