h1

Miért más Lucian Boia?

december 11, 2013

Rövid időn belül könyvsiker lett Lucian Boia történész: Miért más Románia című könyve. Az idén márciusban piacra dobott munka 40.000 példányban kelt el, s a fővárosi könyvesboltokban immár a második kiadást kapkodják el a vásárlók, amelyhez a szerző viszonylag terjedelmes előszót mellékelt. A könyv magyarul is olvasható Rostás István (a közszolgálati rádió kolozsvári stúdiójának főszerkesztő-helyettese) kiváló tolmácsolásában.

Tekintettel a könyvkiadás jelenlegi helyzetére, s arra, hogy nem a Sandra Brown, vagy Stephen King néven üzemelő ponyvagyárak termékéről, hanem egy népszerűen megírt, ám mégiscsak történészi szakmunkáról van szó, ez a siker mindenképp elgondolkodtató. Lucian Boia korábbi műveiből már megszokhattuk, hogy olyan szerzőről van szó, aki tudatosan rombolja a nemzetépítő román mítoszokat. Ez a könyve tökélyre viszi ezt a magatartást. Mostmár nemcsak arról van szó, hogy szerző nem a szívére, hanem kizárólag az eszére és a renedelkezésére álló dokumentumokra hagyatkozva értelmezi a románok történelmének meghatározó eseményeit. Nem elégszik meg azzal, hogy tárgyilagosan ír a különböző eseményekről, szakít a román történetírás heroizáló, sok esetben kimondottan propagandisztikus téziseivel, mint amilyen például Mihai Viteazul országegyesítő álma, amiről megállapíttatik, hogy minden bizonnyal sohasem létezett, az egykori vajda, aki származása szerint mégcsak nem is román, egyszer sem cselekedett valamilyen nemzeti ideál nevében, célja minden esetben a saját hatalmának a kiterjesztése volt, mint ahogyan korának minden fejedelme és királya csakis arra ahítozott. Nem, nem itt áll meg Lucian Boia, hanem szembefordul mindazokkal, akik elfedni, akarják a román történelem árnyoldalait, vagy meg akarják szépíteni a múltat.

Boia nemcsak a Iorga-féle történetírás megállapításaival, hanem annak elsősorban szellemiségével vitatkozik, kétségbevonva olyan állításokat, miszerint a románok mindenkor tisztességesen jártak volna el a történelem során. Persze, azt sem állítja, hogy feltétlenül tisztességtelenek lettek volna. Olyanok voltak, amilyeneknek a körülmények engedték őket. Rámutat arra, hogy nincs néplélek, nemzeti pszichológia, a tények és a következmények között egyszerű oksági kapcsolat van, ezért mindenféle moralizálása a történelmi eseményeknek káros és tudománytalan.

És mégis, a románok mások, mint a többiek, mondja Boia és meg is magyarázza, hogy azért mások, mert más körülmények között alakult ki ez a nemzet és ez az ország, mint a környező európai államok. Romániának nem adatott meg a nagyhatalmi státus, sőt ellenkezőleg, mindig a nagyhatalmak között kellett túlélését biztosítania, s ezt csak sorozatos kompromisszumok, árulások és megalkuvások révén biztosíthatta. Nem szállt szembe a túlerővel, hanem behódolt és aztán szabotálta, elárulta a hódítóit, vagyis azt tette, amit egy kis nemzet tehetett a megmaradása érdekében. Ám e magatartásnak ára volt és van. Örökös megkésettség, a modernizáció elmaradása, a külföldiek majmolása jellemezte a román társadalmat.

Mit mondhatnánk erre? Azt, hogy Lucian Boia nem patrióta? Románellenes, netán idegenszívű lenne? Nem, épp ellenkezőleg: ő az a román értelmiségi, aki megszabadult kisebbségi komplexusaitól. Nyugodtan és lelkiismeret-furdalás vagy az illúzió-vesztés kockázata nélkül képes szembenézni saját nemzete történelmével. Helyét keresi Romániának Európában és a világban. Nem tartja szükségesnek a manipulációt, hazugságot ahhoz, hogy emancipált európai polgárnak érezze magát.

Könyve sikere pedig azt jelzi, hogy Boia nincs egyedül. Ha megkésve is, de felnőtt egy olyan román értelmiség, amelyik megszabadulni látszik a nemzeti dogmáktól, a Daicoviciu – Iorga – Densuşanu-féle történelemírás ostobaságaitól; amelyik kritikusan viszonyul a nacionalista kilengésekhez, tiltakozik az ortodox egyház harácsolása és szükségtelen állami támogatása ellen; amelyik képes a párbeszédre és rendelkezik egyfajta egészséges közéleti aktivitással, amelyik hallatni tudja a szavát, legyen szó akár a verespataki cián-technológiáról, vagy a Pungesti-i palagáz kitermelésről.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: