h1

Jurnal SMILA nr. 59.Mâncare Mathioşka

március 20, 2016

Ieri a fost una din acele momente rare, când m-am gândit. La mâncare, bineînţeles. Am vrut să creez ceva original. Ca sursa de inspiraţie, am folosit o păpuşă Mathioşka. Vă mai amintiţi de aceste păpuşi, care intră unul în celălalt (în anii 70 aduceau din URSS cei care aveau norocul sau ghinionul să ajungă acolo, imediat după 90 eu am cumpărat unul din Republica Moldova, iar acuma se mai găsesc în magazinele de suveniruri în toată Europa, eventual în loc de o faţă drăguţă de fetiţă cu chipul lui Putin, Gorbaciov sau Snowden, depinde ce se poartă).

Am plecat de la o chiftea, pe care am vrut să învelesc în caşcaval, după care să acoper cu aluat de prăjitură dospită. Iată cum am procedat:

Mâncare Mathioşka

Ingrediente:

-400 gr. de chiftele (reţeta de chiftea mi se pare prea banală ca să redau aici şi sunt convins că cititorii mei sunt mai inteligenţi decât mine, şi ştiu foarte bine cum se face o chiftea; eu am folosit carne de vită, pentru că asta am avut în congelator, dar se poate şi din carne de porc sau pui şi am făcut în cuptor ca să nu miroase tot cartierul a chiftea);

-pentru garnitură: 400-500 gr. de salată de crudităţi (roşii cherry, salată verde, castraveţi, ceapă roşie, ridichi, sare, piper, ulei de măsline, oţet după gust);

-pentru cremă de caşcaval: 300 gr. de caşcaval (mai moale), 50 gr. de unt;

-pentru aluat: 500 gr. de făină, 100 ml. lapte, 250 gr. de smântână, un ou, 20 gr. drojdie (sau un plic, dacă folosim drojdie uscată), un plic praf de copt, sare şi un ou pentru ungere.

Mathioska_1

Pregătirea: Prima dată facem aluatul, amestecând ingredientele şi frământând, până obţinem un aluat nici prea tare, nici prea moale (putem verifica, apăsând uşor cu degetul, dacă aluatul revine la loc, înseamnă că este bun). Când e gata punem la dospit într-un loc cald, acoperit pentru cel puţin o oră. Între timp facem chiftelele. Până când chiftelele sunt în cuptor sau dacă le prăjiţi în mod clasic în ulei, atunci până când se răcesc, avem timp să pregătim salata, tocând şi amestecând ingredientele (bineînţeles, se poate folosi orice altceva, eu pe acestea le-am găsit la aprozarul din apropiere). După ce s-au răcit chiftelele, topim caşcavalul în unt, folosind metoda bain-marie, ca să nu se lipească caşcavalul de fundul vasului în care topim (şi aşa se va lipi un pic, dar dacă le spălăm imediat după folosire, se poate îndepărta uşor).

Mathioska_2

Amestecăm tot timpul. Când caşcavalul s-a topit luăm, chiftelele cu un scobitor şi rotim de câteva ori în caşcaval, ca să se facă un strat de caşcaval deasupra lui. Atenţie, să nu lăsăm mult caşcaval pe chiftele, pentru că se va scurge în cuptor prin aluat (eu aşa am păţit cu câteva). Până când se răcesc chiftelele cu strat de caşcaval bem un pahar de vin rose şi întindem aluatul cam la 1,5 mm. grosime.

Mathioska_3

Cu ajutorul unui pahar mai mare, sau dacă avem inele special excitate pentru a rupe bucăţi în formă de cerc din aluat, atunci cu mărimea cea mai mare dintre acestea, să tăiem aluatul şi în fiecare cerculeţ să învelim o chiftea cu caşcaval (dacă nu încape, să completăm aluatul din ce a rămas după ruperea cerculeţelor). Chiftelele astfel împachetate să punem într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt, ungem cu un ou bătut în prealabil, şi să punem la cuptor la 180 gr. C. (în cazul cuptoarelor cu gaz la nivelul 3) pentru 45 de minute (dar nu strică, dacă verificăm după o jumătate de oră prin metoda scobitoarei).

Mathioska_4

Servim alături de salata (se poate şi cu altă garnitură, dar mie mi s-a părut că având aluat în ea, această mâncare nu mai merge cu cartofi sau paste, eventual orez sau legume la grătar; vedeţi Dvs.).

kötő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: